fortellingeromhenne.no
Åstas historie

Frøydis Guldahl

Frøydis Guldahl (foto: privat).Frøydis Guldahl. (Foto: privat)

Frøydis Guldahl var aktiv i gruppen Nyfeministene på 1970-tallet. Avgjørelsen om å skrive boka Jentene gjør opprør ble tatt på et møte der i 1972, og målet var å skrive en bok som skulle få unge jenter til å protestere mot diskriminering.

Hun skriver selv: «Da jeg var nyfeminist i Oslo i 1970-åra, hadde jeg to døtre, og en mann, og bodde i en av høyblokkene på Tveita. Jeg hadde jobb om kvelden, underviste matematikk på Friundervisninga. Med kveldsjobb kunne jeg være hjemme om dagen. Jentene mine var i parken bare mellom kl 10 og 14, så da passa det ikke med vanlig jobb. Da hadde jeg nesten 4 timer å skrive, det var sånn jeg fikk tid til Jentene gjør opprør

Av utdanning er Guldahl realist. Hun tok astrofysikk hovedfag på Blindern i 1964, før hun dro til Uganda med Fredskorpset, og underviste i matematikk og naturfag på en skole i Nord-Uganda i tre år. Etter noen år i Oslo flyttet hun til Lillehammer. Der har hun jobbet med undervisning, administrert Folkeuniversitetet på Lillehammer og oversatt noen bøker. I dag er hun pensjonist og jobber med Pensjonistuniversitetet og litt oversetting. Feminismen har hun holdt fast ved, selv om hun ikke er aktiv i organisert feminisme nå.

Forfatteren forteller

Frøydis Guldahl forteller selv historien om hvorfor hun skrev Jentene gjør opprør og hvordan det var å skrive boka.

Nyfeministene

En feministisk gruppe som ble startet opp i 1970 i Oslo. I Oslo vokste bevegelsen raskt, høsten 71 fantes det ca. 30 grupper med 5-10 kvinner i hver gruppe. Omkring 1974 fantes det nyfeministgrupper i Trondheim, Bergen, Støren, Vadsø, Gjøvik, Kongsberg, Tønsberg, Åfjord, Porsgrunn, Namsos, Raufoss, Molde, Lillehammer, Harstad og Åga. Etter hvert ble det også dannet grupper i Stavanger/Sandnes, Fredrikstad, Larvik, Moss og Ski.

Aktuelle lenker

Les mer om Nyfeministene

(kampdager.no)

Publisert: 09.09.2009
KildenForeningen !les
© KILDEN. Spørsmål om opphavsrett rettes til KILDEN