fortellingeromhenne.no
Hovedstruktur

Åstas historie

Navn: Åsta
Alder: Jeg går de siste årene på barneskolen
Om meg: Jeg er hovedpersonen i boka Jentene gjør opprør av Frøydis Guldahl, og vokser opp på begynnelsen av 1970-tallet. Jeg er ikke i godt humør om dagen, for jeg er lei av at jenter og gutter blir behandlet forskjellig
Medlem i: Opprørsklubben Krokotit
Liker ikke: Håndarbeid. Jeg strikker for hardt, så pinnene sitter fast, og når jeg syr, blir det alt for lange sting
Jeg vil bli: Snekker
God til: Å spytte plommesteiner
Sint på: Lars, fordi han synes jeg er en guttejente, og det liker ingen gutter. (I hvert fall sier Liv, søstera hans, at han har sagt det.)
Illustrasjonsfoto: Nina Rundgren

En opprørsklubb dannes

Åsta er nesten fristet til å avsløre alt sammen. Hun er i ettårsdagen til tvillingene Tom og Tina. De er småsøsknene til venninnen Liv, og Åsta hjelper til å passe dem mens mammaen deres er på sykehus. Alle synes tvillingene er sååå yndige. Tina har fått en dokke med langt, krøllete hår, og Tom en traktor i rød plast. Nå leker de med lekene, mens pappaen deres, banksjefen, stolt forteller om hvordan Tom har fått den store kulen i panna. – Sånn går det med gutter som er litt for viltre!

At det egentlig er Tina som var litt for vilter og sitter med kul i panna, aner banksjefen ingenting om. For det er Tom som har fått på seg en yndig, lyserød kjole med blonder både øverst og nederst, mens søsteren Tina feirer bursdagen sin i blå bukser og hvit skjorte. Og det er Tom som leker med dokka, mens Tina sitter fornøyd med sin fine, nye traktor.

Det var egentlig bare et innfall å bytte tøy på tvillingene fordi alle voksne var så opptatte av at lyseblå Tom var tøff, mens rosa Tina var søt. Og nå lot de seg lure alle sammen bare fordi barna hadde byttet klær. Ikke en gang tvillingenes egen pappa hadde oppdaget det – så lite hadde han vært sammen med dem!

Denne høsten er Åsta lei av alt. Hun er lei av naboen som kaller henne «den vesle damen», hun er lei av at Liv passer småsøsknene sine mer enn broren hennes gjør, og hun er lei av at Tone, som er flinkest til å hoppe på ski i klassen, ikke får delta i skolehopprennet.

På skolen hennes har jentene håndarbeid og guttene sløyd. Åsta kan ikke fordra å strikke, hun vil mye heller snekre. Men sløydlæreren er ikke til å rikke. Han sier at det ikke er plass til henne på sløydrommet.

– Du, sier Åsta til Tone. – Vi skal gjøre opprør. Vil du være med?

– Klart! Hvem skal vi gjøre opprør mot?

– Mot alle som sier at jenter skal være søte og snille og huslige og oppføre seg som damer, og alle som sier at det og det får du ikke gjøre fordi du er jente.

Illustrasjonsfoto: Nina Rundgren

De møtes hjemme hos Åsta. Venninnene Kjersti, Tone og Åsta er grunnleggerne av Krokotit-klubben, der første regel er at man ikke skal tenke på å gifte seg. Tone lager den andre regelen – «Gjør alt du har lyst til. Alt som passer for gutter, passer også for jenter». – Hvis du er jente og spiller fotball og hopper på ski, synes alle voksne at de må si noe om det, sier Tone irritert. Hun elsker å spille fotball og har måttet krangle med foreldrene for å få fotballsko. For de vil egentlig at hun skal være litt mer jentete.

– Jeg har forslag til neste, sier Kjersti. – «Ikke gjør alle de kjedelige jobbene. Alt det som jenter kan gjøre, kan gutter gjøre like bra.» Det er ikke så rart at det er akkurat hun som foreslår det, for hun har to eldre brødre som aldri tar oppvasken hjemme. Åsta kommer med den siste regelen – jentene i klubben skal ikke være redde for noen voksne. – Det er de voksne som bestemmer hvordan alt skal være, så det er dem vi må gjøre opprør mot. Da går det ikke an å være redd dem, slår hun fast.

Men hva skjer om banksjefen skifter sin første bleie og oppdager at Tom er Tina, mens Tina er Tom? Og hva skjer med opprørsklubben når den skal slåss mot skolestyrer, sløydlærer, foreldre, brødre, klassekamerater, og den ekle, smørblide Andersen?

Åstas historie er skrevet av Marte Ericsson Ryste basert på boka Jentene gjør opprør. Tekst i anførselstegn er direkte sitert fra boka. 

Illustrasjonsfoto er tatt av Nina Rundgren spesielt for denne utstillingen.

Lover for Krokotit

  1. Tenk ikke på å gifte deg.
  2. Gjør alt du har lyst til. Alt som passer for gutter, passer også for jenter.
  3. Ikke gjør alle de kjedelige jobbene. Alt det som jenter kan gjøre, kan gutter gjøre like bra.
  4. Vær ikke redd noen voksne.

Å få hoppe

«Tone sto i skolegården og snakket med gymlæreren, som hadde inspeksjon.
– Bare gutter kan starte i hopprennet, sa han.
– Der jeg bodde før, fikk alltid jentene være med, innvendte Tone.
– Slik er det altså ikke her. Jeg tør ikke ta ansvaret for at jentene også skal sette utfor.
– Det er vel ikke verre det enn å ta ansvaret for gutta, sa Tone irritert.
Det blir som jeg har sagt, sa læreren og gikk.» (s. 75)

Barnevogn

«Det er forresten en ting til du ikke tør, som jeg synes du skulle våge, sa Åsta.
– Hva da?
– Gå ute og trille Tom og Tina. Lars rødmet.
– Det har du rett i. Jeg veit jeg burde gjøre det også. Men det er jo bare jenter som passer unger.
– Er det flaut å gjøre sånn ting som bare jenter gjør, da? Jeg har sløyd, jeg, det er det bare gutter som har, men det er ikke det spor flaut.
– Det er verre for gutter å gjøre jenteting enn for jenter å gjøre gutteting.» (s. 62)

Drittsekk

«Foran inngangen sto attpåtil den ekle Andersen som var så smørblid bestandig. Han kom sikkert til å snakke til henne.
– Nei, der har vi jo den vesle damen vår alt, flirte han.
Åsta så rasende på han og sparket opp døra.
– Drittsekk!, mumlet hun.» (s. 5)

Publisert: 09.09.2009
KildenForeningen !les
© KILDEN. Spørsmål om opphavsrett rettes til KILDEN