fortellingeromhenne.no
Elsis historie

Kort om trilogien

Små nøkler store rom er den første av tre fortellinger om Elsi Lund.  Når krigen kommer til Norge er Elsi bare fire år og bor i Colletts gate i Oslo. Med stor dikterisk kraft gjenskaper Bjørg Vik miljøet i sin barndoms gate, og gir samtidig et bilde av en hel tidsepoke. Få kan som Bjørg Vik skildre hvordan ting ser ut, lukter, smaker, og hvordan tilsynelatende små hendelser blir nøkler til store rom.

(Kilde for omtale: Cappelen Damm)

Mens Elsi gruer til konfirmasjonen fordi hun ikke har bryster, gruer broren fordi han ikke tror på Gud. I denne boken følger vi Elsi Lund til hun er atten år og "Snorres pike". En skildring av veien fra jentunge til kvinne. Bjørg Vik fikk Bokhandelprisen for den forrige romanen om Elsi fra Colletts gate i Oslo, "Små nøkler store rom".

(Kilde for omtale: De norske Bokklubbene)

Med denne romanen avsluttes triologien om Elsi (Små nøkler store rom, 1988 og Poplene på St. Haugen, 1991). I denne boken følger vi Elsi fra høsten 1953, da hun går siste år i gymnasiet, frem til sommeren 1956, da hun ansettes som journalist i Porsgrunn. Etter artium nøder foreldrene henne til å gå et halvt år på husmorskole, som forberedelse til ekteskapet, deretter er hun elev ved Journalistakademiet. Hun forlover seg med Snorre, men bryter etter en tid med ham og prøver å frigjøre seg fra de sosiale konvensjonene. Romanen har klare selvbiografiske trekk.

(Kilde for omtale: De norske Bokklubbene)

Bokfakta

Tittel: Små nøkler store rom
Forfatter: Bjørg Vik
Forlag: Cappelen
Språk: Bokmål
Utgitt: 1988


Tittel: Poplene på St. Hanshaugen
Forfatter: Bjørg Vik
Forlag: Cappelen
Språk: Bokmål
Utgitt: 1991


Tittel: Elsi Lund
Forfatter: Bjørg Vik
Forlag: Cappelen
Språk: Bokmål
Utgitt: 1994

Publisert: 09.09.2009
KildenForeningen !les
© KILDEN. Spørsmål om opphavsrett rettes til KILDEN