fortellingeromhenne.no
Helgas historie

Sigrid Boo

Sigrid Boo (1898–1953) var en av Norges mestselgende forfattere på første halvdel av 1900-tallet. Av kvinnelige forfattere var det bare Sigrid Undset som kunne måle seg med henne i opplagstall. Allikevel har de færreste hørt om Sigrid Boo i dag. Bøkene hennes regnes som underholdningslitteratur, og kommer ikke med på lister over litterære storverk.

Romanene hennes regnes med blant den norske flapperlitteraturen. Hvis man ser på hvordan jentene i flapperbøker oppfører seg, og hvilken kritikk de utsettes for, minner det faktisk mye om vår tids jentelitteratur eller «chicklit». Jenter som drikker for mye, bruker for mye penger på klær og sminke, roter seg borti menn de ikke har godt av – og egentlig drømmer de alle om å finne den rette og slå seg til ro med mann og barn.

Høyverdig eller ei – Boos bøker er morsomme og underholdende. Selv om forfatteren ikke huskes av mange lenger, er det nok mange som kjenner til filmen Vi som går kjøkkenveien, redigert av Norges store regissør Tancred Ibsen. Litt mer ukjent er det nok at det også finnes en Hollywood-utgave av filmen – med Walt Disney som en av regissørene. Riktignok har man her i kjent Hollywood- og Disneystil tatt seg noen friheter. Men endringer til tross, Sigrid Boo oppgis som forfatter, og det sier litt om hvor populær hun var i sin samtid.

Sigrid Boos bøker har blitt oversatt til 13 språk.

Boo har sagt følgende om kjærlighet: «At kjærlighet gjør folk dumme, er sikkert den urokkeligste av alle læresetninger.»

Kilder

Aktuelle lenker

Sigrid Boo

(no.wikipedia.org)

Boo's Bow

(time.com)

Ordtak

(ordtak.no)

Bibliografi

  • Valmuen 1922
  • Vi som går kjøkkenveien 1930
  • Selv i tider som disse 1932
  • Alle tenker på sig - det er bare jeg som tenker på mig 1934
  • Livhanken 1937
  • Fire i bilen 1937
  • En dag kom hun tilbake 1937
  • Ellers hadde vi det festlig 1938
  • Heldig ung dame 1940
  • Daglig strev i Norden 1942
Publisert: 01.09.2009
KildenForeningen !les
© KILDEN. Spørsmål om opphavsrett rettes til KILDEN