fortellingeromhenne.no
Karnas historie

Nini Roll Anker

Nini Roll Anker ble født i 1873 inn i en familie som tilhørte borgerskapet og embetsmannsmiljøet i Molde. Faren var sorenskriver og senere finansminister. Hun giftet seg med godseieren Peter Anker, en mann med stor makt og rikdom, da hun enda ikke hadde fylt 19 år. Som godseierfrue ble Anker snart opptatt av arbeiderne og familiene tilknyttet Anker-familiens bedrifter. I 1910 giftet hun seg for annen gang med Johan Anker, den tidligere ektemannens fetter. Skilsmissen og et nytt ekteskap var ikke noe lett valg, men det var en dragning og kjærlighet mellom disse to som hadde utviklet seg over år. De to bosatte seg på Lillehaugen i Asker, og det var her Anker utviklet sitt forfatterskap.

Til tross for at hun tilhørte landets overklasse og er beskrevet som en verdensdame, var hun sterkt engasjert i sosialisme og arbeiderklassens og spesielt kvinnenes kår. Dette kom også til uttrykk gjennom verkene hennes. «Den som henger i en tråd» handler om utnyttelse av fattige kvinner i datidens tekstilindustri. Forfatteren var nær venninne med Sigrid Undset og omgangsvenn med kongefamilien. Samtidig er hun kjent for sitt sosiale engasjement for og solidaritet med svakere grupper i samfunnet.

Totalt skrev Anker 28 bøker. Andre bøker hun har skrevet er blant andre Det svake kjøn (1915) og Kvinnen og den svarte fuglen (1942).

Boken Den som henger i en tråd har blitt dramatisert og sendt som serie på NRK.

Lesetips

Ørjaseter, Jo and Tordis Ørjaseter (2000): Nini Roll Anker - en kvinne i tiden. Aschehoug.

Aktuelle lenker

Om boken hos Bokkilden

(bokkilden.no)

Kilder

Aktuelle lenker

Anker, Nini Roll (1873-1942)

(nrk.no)

Ein kongeleg norsk hoffkommunist

(dagogtid.no)

Bibliografi

  • I blinde (roman) 1898, pseud. Jo Nein
  • Lil-Anna og andre (noveller) 1906
  • Benedicte Stendal (roman) 1909
  • Per Haukeberg (roman) 1910
  • De vaabenløse (noveller) 1912
  • Det svake kjøn (roman) 1915
  • Fru Castrups datter (roman) 1918
  • Kirken (drama) 1920
  • Huset i Søgaten (roman) 1923
  • Komedie (drama) 1923
  • Kvindesind 1924
  • I amtmandsgaarden (roman) 1925
  • Piken (drama) 1925
  • Liv, livet og jeg (roman) 1927, pseud. Kåre P
  • Under skraataket (roman) 1927
  • Prisopgaven (roman) 1928
  • Vi skriver en roman (roman) 1930, pseud. Kåre P
  • Enken (roman) 1932
  • Elling Thorsens hjem 1934
  • På ærens mark (drama) 1934
  • Den som henger i en tråd (roman) 1935
  • På egen grunn (roman) 1936
  • Små avsløringer (noveller) 1937
  • To ungdomsår (roman) 1937, pseud. Kåre P
  • Bak Munkeruds fasade 1938
  • Kvinnen og den svarte fuglen (dagbokroman) 1945
  • Min venn Sigrid Undset (dokumentar) 1946

Aktuelle lenker

Dagbladet

(dagbladet.no)

Store norske leksikon

(snl.no)

Publisert: 09.09.2009
KildenForeningen !les
© KILDEN. Spørsmål om opphavsrett rettes til KILDEN