fortellingeromhenne.no
Martes historie

I tiden: 1980-tallet

Marte i boka Det aller fineste vokser opp i Norge på slutten av 1980-tallet, tiåret da a-ha ble verdenskjente med låta Take on me, Bobbysocks vant Grand Prix for Norge og datamaskinene begynte å komme inn i norske hjem. Overgangen mellom 1970- og 1980-tallet beskrives ofte som et skifte fra et svært politisk tiår med aktive ungdomsbevegelser til en periode da engasjementet ebbet mer ut. 1980-tallet markerte også slutten på en lang etterkrigstid, og endte med murens fall i Tyskland i 1989.

Skulderputer og hockeysveis

Dynastiet var en amerikanskTV-serie som gikk på NRK store deler av 1980-tallet. Såpeserien dukket første gang opp på NRK 7. mai 1983 og gikk med en del opphold helt til 1990.Dynastiet var en amerikanskTV-serie som gikk på NRK store deler av 1980-tallet. Såpeserien dukket første gang opp på NRK 7. mai 1983 og gikk med en del opphold helt til 1990.

Deler av populærkulturen tok nye vendinger på 1980-tallet. Såpeserier som «Dynastiet» og krimserier som «Derrick» og «Miami Vice» ble svært populære TV-programmer. I musikkens verden slo blant andre Michael Jackson og Madonna igjennom, og begrepet rapmusikk ble introdusert. Tiåret var preget av popmusikk, ofte med en spesiell sound som fremdeles omtales som «80-tallsmusikk».

Den kosmetiske plastindustrien eksploderte. Karrierekvinnene banet seg vei med stiletthæler, spisse skulderputer og rosa filofax. Hullete og steinvaska jeans, joggedresser, korte dressjakker med skulderputer og pastellfarger både til gutter og jenter var noe av det som var populært. Hockeysveis eller fønet og fyldig sveis gjaldt for gutta, mens jentene gjerne gikk med høye hestehaler eller kreppet hår med tøyfiller i.

Mange av de som var ungdommer på 1980-tallet vil sikkert også kjenne igjen klærne Martes gjeng i Bærum bruker; Levis 501, BALL-genser, seilersko og bestemorstøvletter. (Men motebildet var variert – les mer om 80-talles mote i Museumsbulletinen: Tilbake til 80-tallet i boks til høyre).

Dirty Dancing er en amerikansk film fra 1987, i sjangeren romantisk drama. Filmen er ansett som en av de klassiske dansefilmene fra 80-tallet, i likhet med Flashdance og Fame og ble svært populær blant ungdom. Jennifer Grey og Patrick Swayze hadde hovedrollene. Marte i boka Det aller fineste har dette som sin favorittfilm.Dirty Dancing er en amerikansk film fra 1987, i sjangeren romantisk drama. Filmen er ansett som en av de klassiske dansefilmene fra 80-tallet, og ble svært populær blant ungdom. Jennifer Grey og Patrick Swayze hadde hovedrollene. Marte i boka Det aller fineste har denne som sin favorittfilm.

Turbulens

Statistisk sentralbyrås oversikt Sosiale indikatorer 1980-1995: Velferdsutviklingen de siste 15 år gir på flere områder inntrykk av at 80-tallet var et turbulent tiår, med til dels store sosiale endringer. Fokuset på likestilling og kvinnefrigjøring som for alvor var blitt satt på dagsorden på 70-tallet, ga resultater både i den private sfære og innenfor utdanning og arbeidsliv. Endringene i familiemønstre var betydelige i løpet av dette tiåret, med en sterk økning i antall skilsmisser og samboerforhold.

Endringene på arbeidsmarkedet var også store. I løpet av 80-tallet nærmet kvinner og menn seg når det gjaldt deltakelse på arbeidsmarkedet, og kvinner økte sin totale mengde arbeidstid. Mens forskjellen i andelen sysselsatte kvinner og menn var drøye 28 prosentpoeng i 1980, var den i 1994 redusert til knapt 11 prosentpoeng. Den gruppen som fremfor noen økte sin yrkesdeltakelse var mødre med små barn. Økningen av ungdom som tok høyere utdanning var også eksplosiv. I 1981 passerte andelen kvinner i alderen 19 til 24 som tok høyere utdanning andelen mannlige studenter i samme aldersgruppe.

Politisk skjedde det også endringer. Mange flere kvinner kom inn i politikken, og Norge fikk sin første (og foreløpig eneste) kvinnelige statsminister med Gro Harlem Brundtland fra Arbeiderpartiet i 1981. Kvinneandelen i Stortinget økte fra 9 prosent i 1969 til 36 prosent i 1987.

Da Gro Harlem Brundtland presenterte sin «kvinneregjering» på Slottsbakken i 1986, ble det selve symbolet på at Norge var på topp i likestilling i politikken. (Foto: Scanpix)Da Gro Harlem Brundtland presenterte sin «kvinneregjering» på Slottsbakken i 1986, ble det selve symbolet på at Norge var på topp i likestilling i politikken. (Foto: Scanpix)

1980-tallet omtales likevel ofte som høyebølgens tiår. Gro Harlem Brundtland satt kun 8 måneder i sin første regjeringsperiode. Ved stortingsvalget i september 1981 fikk Høyre den største fremgangen i partiets historie, og Kåre Willoch ble leder for den første rene Høyre-regjeringen siden 1926.

Oppgang og krise

1980-tallet var også en periode med store økonomiske svingninger. Etter et kortvarig økonomisk tilbakeslag først i tiåret, var det oppgangstider fra 1983 med stor investeringsaktivitet og store økninger i både offentlig og privat forbruk. Den såkalte jappekulturen bredte om seg, med fokus på individualistiske holdninger og personlig gevinst. Oppgangen varte derimot ikke så lenge. Sommeren 1987 var det tegn til omslag i norsk økonomi, og landet gikk inn i en økonomisk krise som skulle bli relativt langvarig, selv om det var svingninger i perioder. Det ble nedgang i investeringene i næringslivet, nedgang i boliginvesteringene, lavere vekst i BNP og dramatisk økning i arbeidsledigheten, spesielt fra 1989 og i begynnelsen av 1990-årene.

Subkultur

Selv om 80-tallet ofte karakteriseres som et upolitisk tiår fantes det også subkultur blant ungdom som sto i opposisjon til den rådende samfunnskulturen. Miljøbevegelsen vant terreng. Natur og Ungdom fikk en vekst i antall medlemmer, og var ofte synlige i den offentlige debatten. I boka Det aller fineste ser vi blant annet at miljø begynner å bli et aktuelt spørsmål gjennom at klassen til Marte får i oppgave å skrive skolestil om miljøvern.

Pønken kom til Norge på slutten av 1970-tallet og sto sterkt i miljøene som etablerte selvstyrte ungdomshus i flere byer. UFFA ble etablert i 1981, da rundt 200 ungdommer okkuperte et hus i Trondheim sentrum. I Oslo ble Blitz-huset etablert i 1982. Det skjedde etter flere demonstrasjoner og krav om et selvstyrt ungdomshus. Ungdommene som var en del av disse bevegelsene eller følte seg knyttet til dem markerte det også gjerne stilmessig. Marte skiller for eksempel mellom sossene og freakerne på skolen og bestemmer seg etter hvert for å gå med freakerskjerf og vest for å skille seg ut fra alle sossene. 80-tallet bød på skulderputer og hockeysveis, men islender og politiske buttons var også tidsriktig.

Pønken kom til Norge på slutten av 1970-tallet og sto sterkt i miljøene som etablerte selvstyrte ungdomshus i flere byer. (Kilde: Wikimedia Commons)Pønken kom til Norge på slutten av 1970-tallet og sto sterkt i miljøene som etablerte selvstyrte ungdomshus i flere byer. (Kilde: Wikimedia Commons)

(Tekst: Anja Enger og Marte Ericsson Ryste)

Befolkning

Det bodde 4 078 900 mennesker i Norge i 1980.

Aktuelle lenker

Kilde: Statistisk sentralbyrå

(ssb.no)

Syngedamer og skulderputer

Det androgyne utseende som blant annet ble introdusert gjennom David Bowie på 1970-tallet bredte om seg i populærkulturen på 1980-tallet med sangere som Boy George. Dette gjaldt også kvinnelige artister. Sosiolog Anne Lorentzen beskriver i artikkelen Om styrken i det pikeaktige hvordan kvinner brukte androgyne iscenesettelser både stemmemessig og visuelt for å unngå «syngedamestempelet». Hun skriver at det androgyne fungerte som «et effektivt våpen for alle som ville bygge seg et minstemål av musikalsk seriøsitet» og viser til «hele rekken av 'skulderputesangere' fra Annie Lennox til Chrissie Hynde».

Aktuelle lenker

Anne Lorentzen: Om styrken i det pikeaktige

(ballade.no)

Lesetips og lenker

Blom, Ida og Sølvi Sogner (red.) (1999): Med kjønnsperspektiv på norsk historie. Cappelen, Oslo

Aktuelle lenker

Sosiale indikatorer 1980-1995:Velferdsutviklingen de siste 15 år

(ssb.no)

Museumsbulletinen 1.2009: Tilbake til 1980-tallet (.pdf)

(norskfolkemuseum.no)

Jappetid, bankkrise og ny EU-avstemning

(nrk.no)

Finanskrise på 1980-tallet

(forskning.no)

1980-tallet

(studenttorget.no)

Jappetiden

(no.wikipedia.org)

UFFA

(no.wikipedia.org)

Blitz

(no.wikipedia.org)

Publisert: 09.09.2009
KildenForeningen !les
© KILDEN. Spørsmål om opphavsrett rettes til KILDEN