fortellingeromhenne.no

Våre boktips

Alle som har hjulpet til med denne utstillingen er blitt oppfordret til å komme med sine personlige boktips.

Ingelin anbefaler: Bryta om

Ingelin Røssland

Ei av mine beste leseopplevingar i år, har vore Bryta om av Åsa Anderberg Strollo. Det er ei sterk, sår og truverdig historie om Minna som skal begynna på gymnaset. Minna bur på Söder i Stockholm, men det er ikkje vanskelig å tenke seg at ho kunne budd i ein kva som helst by i Noreg. Minna vil begynna eit nytt liv der ho fiksar skulen og det sosiale, så kva er betre enn at skulen ho skal begynna på ligg ein bit utanfor byen?

Les heile bokanbefalinga

Ingelin Røssland er forfattar. Ho har sitte i referansegruppa for utstillinga.

(Foto: Joar M. Klette/Det Norske Samlaget)

Elin anbefaler: Det gylne kompasset

Elin Havelin Rekdal. (Foto: Beret Bråten)

Savner du Harry Potter? Lurer du på hvordan det hadde vært hvis Harry hadde vært ei jente? Eller er du kanskje lei av hele Harry Potter og skulle ønske det snart kom noe annet? Da må du lese videre. Ungjenta Lyra er hovedpersonen i tre bøker av den engelske forfatteren Philip Pullman. Han beskriver et magisk og mystisk univers, fullt av spenning og farer. Her foregår det kamper mellom gode og onde krefter, kamper som gjelder liv eller død.

Les hele bokanbefalingen 

Elin Havelin Rekdal er litteraturviter og journalist. Hun har sittet i referansegruppa for utstillingen.

Anna anbefaler: Få meg på, for faen

Anna Bache-Wiig. (Foto: Marit Anna Evanger.)

Jeg vil anbefale Olaug Nilsens Få meg på, for faen. Der er det flere interessante kvinneskikkelser, som det er morsomt, flaut, trist og ganske fint å lese om.

Anna Bache-Wiig er en norsk forfatter og skuespiller. Hun er forfatteren av en av bøkene som presenteres i utstillingen:
Martes historie

(Foto: Marit Anna Evanger.)
 

Eivind anbefaler også: Få meg på, for faen

Jeg anbefaler Få meg på, for faen av Olaug Nilssen. Det er ei bok så proppfull av overskudd at det er til å bli yr av. Tonen blir satt med de Lillos-sitatet «Jeg vil ut! Jeg må ut! Jeg skal ut og drikke meg full!», og denne munter-agressive følelsen blir med gjennom hele boka. Dette er historiene om Maria, Alma og kona til Sebjørn. Maria gjør alt hun kan for å utsette å skrive foredrag i sosiologi grunnfag, Alma kommer borti pikken til Artur (eller var det omvendt?), og kona til Sebjørn vil redde bygdas nepefabrikk, koste hva det koste vil. Egentlig handler vel boka om mennesker som vil bli sett. Men det er det ikke vanskelig å bære over med når den også inneholder figurdikt, autentisk neseskrift og slagord som «Nepefabrikk framfor storpolitikk!».

Eivind Volder Rutle jobber i Foreningen !les og har hatt ansvar for utstillingen der.

Hilde anbefaler: Unfun

Eg anbefaler Unfun : skandinavisk misantropi 3 – ei ubehageleg, morosam bok-splatter med hjerne. Boka er den tredje i ein trilogi av Abo Rasul (alias Mathias Faldbakken), dei to føregåande bøkene var The Cocka Hola Company og Macht und Rebel. I Unfun møter vi Lucy, ei svart, anarkistisk kvinne av den ugandiske ik-stammen, eit folk som ler i møte med negative kjensler. Og den eigenskapen har ho god nytte av, for Lucy sin kvardag er ikkje akkurat solskin og velstand. (PS. Faldbakken er ein kontroversiell fyr, ein skal tola litt grove saker om ein les han.)

Les heile bokanbefalinga

Hilde Cathrine Haug jobbar på desken i Klassekampen. Ho har hjelpt oss med å tilretteleggje tekstar til nynorsk.

Ketil anbefaler: Handgranateple

Den første ungdomsboka jeg leste etter at jeg tok over roret i Foreningen !les, var Ingelin Røsslands Handgranateple. Min umiddelbare reaksjon var at om dette var representativt for den norske ungdomslitteraturen, så ville jeg ha mye å glede meg til. For Røssland trøkker til med en knallsterk historie om maktforhold mellom jenter på et lite sted på Vestlandet. Den stille og beskjedne Anja får livet snudd på hodet når hun møter den utagerende Malin. Anja er mest på leit etter seg sjøl, og Malin presenterer valgmuligheter som kan få store konsekvenser for henne. Røssland skriver lett og underholdende samtidig som boka setter seg fast som en klump i magen. Man får noe å tenke på! Anbefales til absolutt alle, men spesielt til de som syntes det er (eller var) vanskelig å bli voksen på et lite sted.
 
Ketil Kolstad er daglig leder i Foreningen !les. !les har vært samarbeidspartner i arbeidet med utstillingen. (Foto: Bjørn Tore Stokke, Andvord Gran).

Maria anbefaler: Røverbruden

Maria Zackariasson

Mitt tips er Røverbruden av Margaret Atwood. Etter lang tid møter de tre veninnene Roz, Tony og Chariz igjen Zenia, en kvinne som en gang røvet fra dem mennene deres, og som de trodde var død for lenge siden. En etter en konfronterer de henne, og får forskjellige versjoner av hva som egentlig skjedde. Hva som er sant, om det finnes en sannhet – det vet verken leseren eller de tre venninnene. Dette er en bok du ikke kan legge fra deg. Margaret Atwood skriver som alltid glimrende, med komplekse og medrivende historier. Dette er en av hennes beste bøker, spør du meg.

Maria Zackariasson er etnolog og har jobbet med forskningsprosjekt om ungdom, hverdagsliv, politikk og kjønn. Hun har hjulpet til med tekstene som forteller om Norge på 1980- og 90-tallet.

Siri anbefaler: Avalon

Det skal bare noen strofer til av en Enya-sang før jeg føler at jeg er tilbake til den sommeren, den sommeren jeg første gang leste Avalon av Marion Zimmer Bradley. Jeg strekkleste de to bindene om Morgaine, så i praksis kan jeg ikke ha befunnet meg i Avalon og kong Arthurs rike mer enn en drøy ukes tid. Likevel er det som om hele den sommeren er fylt av dronninger og riddere, gudinner og trollmenn, hester og borger, strid og kjærlighet.

Les hele bokanbefalingen

Siri Lindstad er frilansjournalist og har skrevet flere av historiene som vi presenterer i utstillingen.

Vanja anbefaler: Eat, pray, love

Jeg vil anbefale Eat, pray, love av Elizabeth Gilbert. Dette er en morsom og innsiktsfull fortelling om en kvinne som prøver å befri seg selv fra et liv hun ikke lenger ønsker å leve, og drar ut på indre og fysisk reise. Resultatet er en episk og spirituell historie hvor Elizabeth Gilbert stiller seg selv alle de store spørsmålene som vi alle har – eller vil spørre oss selv. Reisen er en egenerfaring, men den er også universell. En bok å le og gråte til.

Vanja Kodzoman har laget designet for utstillingen. Vanja er utdannet grafisk designer og driver happylines.no. (Foto: June Witzøe.)

Anne anbefaler: Bokserien om Amelia Peabody

Liker du mysterier, litt romantikk og gode historier? Da er arkeologheltinnen Amelia Peabody noe for deg. En kvinnelig Indiana Jones, alltid klar for nye eventyr. Historien om Amelia Peabody begynner i 1884 i boken Crocodile on the Sandbank. Hun er i slutten av 20-årene og regner med å forbli ugift etter å ha stelt for sin far hele livet. Hun delte hans eneste lidenskap, Egypt, så når han dør og etterlater en betydelig arv, reiser hun dit for å se alle stedene hun har lest så mye om. En uvanlig reise for en dame på den tiden.

Les hele bokanbefalingen

Anne Gamme har sittet i referansegruppa for utstillingen. Hun er utdannet historiker og har lest og kommentert våre historiske tekster.

Anja anbefaler: Inés, jeg elsker deg!

Anja Enger

Mitt boktips er Inés, jeg elsker deg! av Isabel Allende. Dette er en fargerik, men blodig fortelling om den virkelige conquistadoren Inés Suárez og hennes rolle i erobringen av Chile og grunnleggelsen av byen Santiago. Teksten er skrevet i jeg-form og gir stemme til en kvinnelig erobrer som beskriver møtet med en ny verden og sin deltakelse i conquistadorenes framferd. Inés Suáres framstår som en lidenskapelig og sterk kvinne med mot, handlekraft og politisk innflytelse og som en brutal kriger i kamp mot de innfødte indianerne.

Anja Enger har jobbet med utstillingen som prosjektmedarbeider på KILDEN. Hun har lest og kommentert historier, skrevet tekster, funnet lenker og mye, mye mer.

Maria anbefaler: Persepolis

Marjane Satrapis Persepolis er en selvbiografisk tegneserie om å være barn i Iran og tenåring i Europa. Marjane var bare 14 år når hun ble sendt til Wien for å gå på skole, og her opplever hun både ensomhet, forelskelser, berusning, og narkotika. Smått og stort blandes i denne fortellingen, som selvfølgelig preges av de store politiske hendelsene i Iran på 1970-tallet. Både tekst og bilder er enkle og går rett på sak! Marjane har tegnet flere bøker, men Persepolis er den mest omfattende og gir både fakta om Iran, og en blanding av morsomme og triste oppveksthistorier.

Maria Grönroos er sjef på KILDEN og har fulgt arbeidet med utstillingen. Hun har lest og kommentert tekster, vært med på planlegging, avgjørelser, opp- og nedturer.

Heidi anbefaler: Jane Eyre

(foto: Nina Rundgren)

Jeg vil anbefale en bok som av mange regnes som en av verdenshistoriens store klassikere. Av andre regnes den som alle kioskromaners mor. Jeg blåser i begge karakteristikker – det jeg vil lese er spennende historier med interessante hovedpersoner, og det finner jeg i Charlotte Brontës Jane Eyre!

Les hele bokanbefalingen

Heidi Elisabeth Sandnes er informasjonsrådgiver i KILDEN. Hun har vært en av prosjektlederne for utstillingen.

Nina anbefaler: The Eyre Affair

Nina Rundgren (selvportrett).

Hvis jeg skal anbefale bare én bok, så velger jeg Jasper Ffordes The Eyre Affair. Den anbefaler jeg til så mange jeg kan, så ofte jeg kan, for jeg synes den er helt fantastisk god. Jeg har lest den mange ganger, og liker den bare bedre og bedre!

Les hele bokanbefalingen

Nina Rundgren er administrativ leder ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo, og en dyktig hobbyfotograf. Hun har tatt bildene til alle hovedhistoriene i utstillingen.

Anne anbefaler: Månefeen

Jeg anbefaler Månefeen av Kjersti Scheen. Boka handler om Cindy som får spiseforstyrrelser, og den gjorde veldig inntrykk på meg da jeg leste den. Det var så lett å identifisere seg med Cindy, med kaosfølelsen hennes, med det å ikke være bra nok - og å ville ta tilbake kontrollen. Jeg synes boka gir en veldig god beskrivelse av hvordan det kan oppleves å være tenåring. Den viser  hvor skremmende fort det går å utvikle anoreksi, men også hvor fint det er å være forelsket.

Anne Winsnes Rødland har jobbet med utstillingen som prosjektmedarbeider på KILDEN. Hun har skrevet tekster, lest korrektur, funnet lenker og mye, mye mer.

Marte anbefaler: Kiffe kiffe i morgen

«Samme dritten dag etter dag». Slik oppsummerer Doria livet sitt i en forstad utenfor Paris. Hun har problemer på skolen og går til psykologen Madam Burland hver mandag fordi lærerne synes hun er blitt asosial. Hjemme har hun og moren stadige besøk av kommunens sosialarbeidere, uten at Doria føler det gjør tilværelsen noe bedre. Kiffe kiffe i morgen forteller om Frankrike og forstadsliv – men også om hvordan det er å være femten år og ikke føle at livet går din vei.

Les hele bokanbefalingen

Marte Ericsson Ryste er informasjonsrådgiver i KILDEN. Hun har vært en av prosjektlederne for utstillingen.


 

Publisert: 09.09.2009
KildenForeningen !les
© KILDEN. Spørsmål om opphavsrett rettes til KILDEN