fortellingeromhenne.no

Bokanbefaling: Det gylne kompasset

Savner du Harry Potter? Lurer du på hvordan det hadde vært hvis Harry hadde vært ei jente? Eller er du kanskje lei av hele Harry Potter og skulle ønske det snart kom noe annet? Da må du lese videre. Ungjenta Lyra er hovedpersonen i tre bøker av den engelske forfatteren Philip Pullman. Han beskriver et magisk og mystisk univers, fullt av spenning og farer. Her foregår det kamper mellom gode og onde krefter, kamper som gjelder liv eller død.

Phillip Pullman: Det gyldne kompasset

Den første av de tre bøkene heter Det gylne kompasset. Vi møter Lyra som vokser opp uten foreldre på Jordan College i den tradisjonsrike universitetsbyen Oxford, i England. Her er det professorene og de andre ansatte ved skolen som tar seg av henne. Lyra er utvalgt til å spille en helt sentral rolle i det som holder på å skje med verden, men det vet hun ennå ingenting om. Hun lever en beskyttet tilværelse og hverdagen går ut på å skulke skolen og utforske de eldgamle bygningene på colleget og byen, sammen med vennen Roger. Lek og moro er det viktigste, men også gateslagsmål mellom de ulike gjengene i byen. Lyra er en smart og tøff jente som ikke viker unna for et skikkelig oppgjør for å forsvare ”territoriene” sine.

Av og til kommer onkelen hennes, Lord Asriel, på besøk. Han er oppdagelsesreisende og drar på store ekspedisjoner til Nordområdene, deriblant Svalbard. Lyra er full av beundring for denne mannen som kommer som et friskt pust fra den store verden og forteller om spennende reiser til verdens ende. Men hvem er han egentlig?

Phillip Pullman: Den skarpeste kniven

Så en dag forandrer alt seg. Grusomme ting begynner å skje, flere av vennene til Lyra forsvinner på mystisk vis. Lyra forstår at det foregår ting som er større enn hun helt kan fatte. Hun er til og med i stor fare selv. Rektor på skolen blir oppsøkt av en ukjent og gåtefull kvinne, Mrs. Coulter, som vil ta Lyra med seg for at hun skal beskyttes bedre og utdanne seg mer. Lyra blir overlykkelig, for Mrs. Coulter virker så snill, hyggelig og kunnskapsrik. Hun forteller Lyra om et nytt liv med reiser og eventyr. Men kan Lyra egentlig stole på Mrs. Coulter? Hvorfor er hun så interessert i akkurat Lyra?

Snart virvles Lyra inn i en verden hun aldri visste eksisterte. Hun utsettes for store prøvelser og må legge ut på en lang og farefull reise, uten at hun helt vet hvor hun vil ende opp. Men det haster. Hva om hun ikke rekker å komme fram i tide? Vil det gylne kompasset kunne hjelpe henne på veien? Lyra blir tvunget til å ta ansvar for seg selv, for det er ingen andre som gjør det. Raskt må hun selv lære seg en mengde nye ting for å overleve. Hun må også hjelpe mange mennesker og dyr på sin vei. Hele tiden får hun hjelp og støtte fra sin ”daimon”, Pantalaimon. Alle mennesker i boka har en daimon ved sin side, et eget vesen som både er ens sjel og en speiling av en selv. Dette er en viktig del av fortellingen og åpner for mange uvante og annerledes karakterskildringer.

Phillip Pullman: En kikkert av rav

Det er flere ting som gjør at vi forstår at det er en annen verden (og kanskje flere verdener?) enn vår egen som skildres i boka. Det er som om det fortelles om en fjern fortid, som likner middelalderen, for mye er gammeldags. Samtidig føles det som en fremtid der det finnes mange ting som vi ikke kan gjøre i dag, som spesielle teknologiske løsninger. Her finnes også dyr som kan snakke, og Lyra får hjelp av hekser og andre snodige, magiske skapninger.

Denne boka er kjempespennende lesning. Man farer i vei fra kapittel til kapittel, det er alltid noe nytt som skjer. For oss i Norge er den spesielt interessant å lese fordi vi kan kjenne igjen områder og navn på ting her oppe i nord. Nordlyset spiller for eksempel en viktig rolle i boka. Det er også bra at den første filmen om Lyra er kommet på kino. Hvis du leser boka først, kan du lettere følge med på hva som skjer i filmen. Og har du først lest den ene boka, er slutten så spennende at det nesten er umulig å vente med å gå i gang med bok nummer to!

Elin anbefaler

Elin Havelin Rekdal er litteraturviter og journalist. Hun satt i referansegruppa for utstillingen.

Aktuelle lenker

Mer om Elin

(kjonnsforskning.no)

Om bøkene

Bøkene Det gylne kompasset, Den skarpeste kniven og En kikkert av rav er utgitt i norsk oversettelse på Aschehoug forlag.

Aktuelle lenker

Les mer om bøkene hos Aschehoug

(aschehoug.no)

Les mer på Philip Pullman sine hjemmesider

(philip-pullman.com)

Publisert: 09.09.2009
KildenForeningen !les
© KILDEN. Spørsmål om opphavsrett rettes til KILDEN