fortellingeromhenne.no

Bokanbefaling: Jane Eyre

Jeg vil anbefale en bok som av mange regnes som en av verdenshistoriens store klassikere. Av andre regnes den som alle kioskromaners mor. Jeg blåser i begge karakteristikker – det jeg vil lese er spennende historier med interessante hovedpersoner, og det finner jeg i Charlotte Brontës Jane Eyre!

Jane redder Mr. Rochester fra brann i soverommet hans. (Illustrasjon av F. H. Townsend fra 2. utg. av boka. Wikimedia Commons/public domain)Jane redder Mr. Rochester fra brann i soverommet hans. (Illustrasjon av F. H. Townsend fra 2. utg. av boka. Wikimedia Commons/public domain)

Hjemme hos besteforeldrene mine lå det en stabel med tegneserier som pappa hadde lest da han var liten. Søsteren min og jeg leste dem om og om igjen når vi var på besøk der. Blant Kaptein Miki og Davy Crockett lå det en utgave av Illustrerte Klassikere, nemlig Charlotte Brontës Jane Eyre. Den var vår favoritt. Jeg ser enda for meg tegningen av lille Jane som gjemmer seg bak gardinet i vinduskarmen når jeg leser originalutgaven av denne boka, selv om helten, Mr. Rochester, nok ligner mer på Timothy Dalton, som spilte rollen i en BBC-serie fra 1983.

Foreldreløse Jane får jobb som guvernante for lille Adele, som heller ikke har foreldre. Adeles formynder er nesten alltid på reise, og først etter en tid får Jane møte den mystiske Mr. Rochester. Jane er både fascinert og frastøtt av ham – hun har en sterk moral og misliker hans utsvevende liv (er for eksempel Adele egentlig hans uekte datter?), men han er en spennende person som hun kan snakke med. Og Mr. Rochester finner at livet på Thornfield Manor er bedre når Jane er der, og han har ikke lenger det samme behovet for å reise hjemmefra.

Samtidig skjer det mystiske ting på herregården – hvem er det som sniker seg inn til Mr. Rochester og setter fyr på sengen hans om natten? Og hvorfor får tjeneren Grace Poole bli i huset etter at hun har forsøkt å myrde en av gjestene der? Svaret på det avdekker en hemmelighet som ødelegger Janes lykkeligste dag, og hun rømmer fra Thornfield Manor. Men historien slutter ikke der …

Jane Eyre (Wikimedia Commons/Public domain)

Moderne lesere kan irritere seg over klisjeer i Jane Eyre, og en rekke usannsynlige tilfeldigheter som vi i dag bare finner i billige kjærlighetsromaner. Men en klisjé er ikke en klisjé første gangen noen skriver den, og boka inneholder også en dampende sensualitet som man ikke ville forvente å finne når forfatteren er en ugift kvinne i 1800-tallets England. Jane er dessuten en sterk og tøff dame som insisterer på å beholde sin selvstendighet og som ikke går på akkord med sine idealer. Hun misliker både umoral og for streng moral, og hun synes ikke et moralsk liv trenger å innebære en fornektelse av jordiske gleder.

Jane Eyre er visstnok den tredje mest utlånte boka i britiske biblioteker gjennom tidene, og det til tross for at alle britiske skolebarn må lese den som pensum. Charlotte Brontë publiserte boka under navnet Currer Bell i 1947. Hun var en av tre ugifte søstre som alle publiserte romaner som har blitt stående som store verker i verdens litteraturhistorie. Ved siden av Jane Eyre er Emily Brontës Stormfulle høyder best kjent i dag.

Heidi anbefaler

Heidi Elisabeth Sandnes er informasjonsrådgiver i KILDEN. Hun har vært en av prosjektlederne for utstillingen.

Om boka

Jane Eyre ble utgitt første gang i 1847, da under pseudonymet Currer Bell. Den ble en øyeblikkelig suksess.

Aktuelle lenker

Les mer om boka hos Wikipedia

(en.wikipedia.org)

Publisert: 09.09.2009
KildenForeningen !les
© KILDEN. Spørsmål om opphavsrett rettes til KILDEN