fortellingeromhenne.no

Bokanbefaling: The Eyre Affair

Hvis jeg skal anbefale bare én bok, så velger jeg Jasper Ffordes The Eyre Affair. Den anbefaler jeg til så mange jeg kan, så ofte jeg kan, for jeg synes den er helt fantastisk god. Jeg har lest den mange ganger, og liker den bare bedre og bedre!

Jasper FForde: The Eyre Affair

Handlingen starter i 1985, men ting er ikke helt som du kanskje husker det. Det er et alternativt 1985, slik det kunne ha vært dersom historien hadde utspilt seg litt annerledes. Mye er likt, men noe er veldig annerledes. For eksempel pågår Krimkrigen stadig. Litteratur er et viktig område i folks liv, så viktig at man har en egen politiavdeling som hanskes med litteraturkriminalitet. Det er der vår hovedperson Thursday Next kommer inn. Hun jobber i SpecOps 27, avdelingen for litteraturkriminalitet. Hun er tidligere soldat, og kjempet i Krimkrigen, hvor broren hennes døde.

Hun brenner for jobben sin, men er også nært knyttet til familien. Faren hennes er også, eller var, i politiet, i en avdeling som bekjemper tidskriminalitet. Jeg glemte kanskje å nevne at tidsreiser også er mulig i dette alternative 1985? Det er ikke slik at alle kan gjøre det, men noen kan. Siden noen utnytter det for å tjene penger på det, trengs lovens hånd også på det området. Thursdays far er ganske god på tidsreiser, men tiden er uforutsigbar, og han dukker ofte opp uanmeldt og ukronologisk.

Dette kan høres ganske fantastisk ut, men Fforde får de merkeligste ting til å virke helt naturlig. Han blander fantasi og krim på en slik måte at du knapt løfter et øyebryn når du finner ut at den utdødde urfuglen dronte nå er klonet til live igjen, og utbredt som kjæledyr gjennom hjemmeklonings-kit. (Thursdays dronte heter for øvrig Pickwick, og er kanskje ikke den mest vellykkete kloningen av sitt slag, men veldig sjarmerende.) Fforde syr fantasi og virkelighet sammen uten at sømmene synes eller at det fantastiske fortrenger fortellingen på noen som helst måte. Snarere blir det en naturlig del av den, og det åpner opp for mange muligheter til å utvikle historien, slik at det aldri blir kjedelig eller forutsigbart.

Hvor kommer så Jane Eyre inn, som jo nevnes i tittelen på boka? Jo, noen finner en måte å komme seg inn i bøker på, og kidnapper hovedpersonen Jane fra Charlotte Brontës Jane Eyre, og krever løsepenger for henne. Thursday er på saken, og oppdager at hun selv har en evne til å lese seg inn i handlingen i bøker. Samtidig må hun forholde seg til en far som er ettersøkt av sin tidligere arbeidsgiver (som også er Thursdays arbeidsgiver) som tidsoverløper, en veldig oppfinnsom onkel, en mor som krever besøk og barnebarn, og en skurk som har en egen evne til å få sin vilje igjennom.

Nina anbefaler

Nina Rundgren er administrativ leder ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo, og en dyktig fotograf. Hun har tatt bildene til alle hovedhistoriene i utstillingen.

Om boka

The Eyre Affair ble publisert på engelsk første gang i 2001, av Hodder & Stoughton. Den er første bok i en serie som fortsetter med Lost in a Good Book (2002), The Well of Lost Plots (2003), Something Rotten (2004) og First Among Sequels (2007). Neste bok er planlagt publisert i 2010.

Serien er ikke oversatt til norsk.

Aktuelle lenker

Les (mye) mer på Jasper Ffordes hjemmeside

(jasperfforde.com)

Jane Eyre

I Thursday Next-serien spiller verker fra litteraturhistorien (særlig den britiske) en stor rolle. Man kan fint lese serien uten å kjenne alle disse verkene, men hvis man har lest noen av dem er det enda morsommere. I den første boka er det spesielt Jane Eyre som er viktig - og denne boka er også anbefalt her hos oss.

Publisert: 09.09.2009
KildenForeningen !les
© KILDEN. Spørsmål om opphavsrett rettes til KILDEN