fortellingeromhenne.no

Bokanbefaling: Kiffe kiffe i morgen

«Samme dritten dag etter dag». Slik oppsummerer Doria livet sitt i en forstad utenfor Paris. Hun har problemer på skolen og går til psykologen Madam Burland hver mandag fordi lærerne synes hun er blitt asosial. Hjemme har hun og moren stadige besøk av kommunens sosialarbeidere, uten at Doria føler det gjør tilværelsen noe bedre. Kiffe kiffe i morgen forteller om Frankrike og forstadsliv – men også om hvordan det er å være femten år og ikke føle at livet går din vei.

Kiffe kiffe i morgen

Dorias blikk på verden er svart, vittig og ironisk. Hun forteller om sosialarbeideren Barbie som kommer hjem til dem og skryter av livet sitt, om pappaen som har reist tilbake til Marokko for å finne en yngre og mer fruktbar kone og om sjefen for hotellkjeden der mammaen hennes jobber som kaller alle de arabiske kvinnelige ansatte for Fatima. Hun sliter med den kvisete, skolesmarte Nabil som har fått i oppdrag å hjelpe henne med leksene, og som er skikkelig dust – eller kanskje ikke så dust? Og hun har det fint når hun henger med nabogutten Hamoudi i oppgangen, der han tilbringer tida med å røyke hasj og resitere dikt av Arthur Rimbaud.

Og selv om det kanskje høres sånn ut så er ikke Kiffe kiffe i morgen noen elendighetsbeskrivelse. Det er en komisk, tragisk, politisk og intelligent bok som tok Frankrike med storm da den kom. Doria har humor og selvinnsikt og det er en fryd å lese hennes betraktelser om verden rundt seg.

Og om du liker boka så har du enda en bok du kan glede deg til: Minuskel forlag har også utgitt Drømmer for gærninger. I tillegg er hennes tredje bok Les gens du Balto også under oversettelse på samme forlag.

Marte anbefaler

Marte Ericsson Ryste er informasjonsrådgiver i KILDEN. Hun har vært en av prosjektlederne for utstillingen.

Om boka

Kiffe kiffe i morgen er skrevet av Faïza Guène og gitt ut på norsk av Minuskel forlag.

Aktuelle lenker

Les mer om boka hos Minuskel forlag

(minuskel.no)

Publisert: 09.09.2009
KildenForeningen !les
© KILDEN. Spørsmål om opphavsrett rettes til KILDEN