Fortellingen om Nora

  • by
Viktoriansk kledd kvinne som drikker te

Vi møter Nora i det velkjente teaterstykket Et Dukkehjem av Henrik Ibsen, som hadde premiere i 1879. Hun vil skille seg fra sin ektemann etter å ha oppdaget at han ikke var så god som hun hadde trodd. Han er dominerende og sperrer henne inne, og nekter henne å gjøre helt vanlige ting.

Er Nora en moderne kvinne?

Nora klarer etterhvert å bryte med sin dominerende ektemann, og det fører til at de går fra hverandre. Dette var ikke vanlig kost i 1879, og mange konservative var svært irriterte over at teaterstykket forsvarte skilsmisse. Ekteskapet var jo hellig, og en av grunnpilarene i samfunnet. På denne måten viste den fiktive figuren Nora vei for kvinner som satt fast i ulykkelige ekteskap, og hun ble et symbol på kvinnefrigjøring.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *