Hopp til innholdet

Kvinnerollen i
litteraturen

Hvordan har kvinnerollen forandret seg i litteraturen

Kvinnerollen i litteraturen

Opp igjennom tiden så har det vært ulike syn på kvinners rolle i litteraturen. Originalt har de fleste forfattere vært menn. Dette fordi det var uhørt at en kvinne skulle ha egne meninger og spesielt skrive egne bøker. Nå i dag er ca 40% av alle forfattere kvinner, så vi kan trygt si at det har forandret seg. Mye av dette er takket være forfattere som Camilla Collett, Amalie Skram og mange andre som banet veien for kvinnelige forfattere. For litteraturen er dette viktig da synsvinklene blir preget av kjønnet til forfatteren.

Som vi skal se videre på denne siden så har kvinnerollen i litteraturen en stor betydning for hvordan kvinner har fått det fra 1800 tallet og frem til nå.

De sterke kvinner i litteraturen

Det er endel sterke kvinner i norsk litteratur. Dette er takket være foregangskvinnene som skapte en arena for kvinnelige forfattere når det ikke fantes. Med all den gode litteraturen vi har i dag uavhengig av kjønn er dette noe som ikke var forgjeves.

Blant de sterke kvinnene i norsk litteratur historie finner vi kvinner som tør å utfordre situasjonen de befinner seg i og tør å bli selvstendige. Et annet tema er at kvinner like godt som menn kan gå igjennom en krise og klare å komme ut på topp.

 

Sofies historie, en skikkelse fra Camilla Collett

Sofie er en av de andre sterke kvinnelige personlighetene. Hun er 16 år i starten av boken Amtmannens Døtre og ønsker seg et fritt liv. Hun vet at i følge tradisjon og normer så må hun føye seg og akseptere at mannen hennes blir valgt for henne. Likevel gjør hun opprør og lar seg styre av følelsene og forelskelse. Historien hennes handler om Sofies historie.

Det er mange ulike karakterer som vi kan skrive om som omhandler kvinnerollen i litteraturen. Alle disse ville man ikke kunne lest om hadde det ikke vært for essayet om forfatterinner som Camilla Collett skrev på 1800-tallet. Dette er et av essayene hun skrev for å forandre hvordan kvinner skulle ha det i samfunnet.

Hvem er de kvinnelige karakterene

En av de sterke personlighetene vi kan lese om er Dina fra Dinas Bok av Herbjørg Wassmo. Dina blir født som arving til en storgård på slutten av 1800 tallet. Som hun vokser så blir hun en sterk kvinne som ikke lar seg knekke av et mannsdominert samfunn.

Noe av det hun må gjøre for å ikke bli undertrykket er å nærmest opptre mandig. Dette inkluderer røyking, jakt, unngå å lage mat og blande seg inn i samtaler herrer i mellom. Hun hjelper fattigjenter og leder an når det skal slukkes en brann. Men til tross for denne mandige fremtoningen har hun også en øm side.

Les mer om kjente og kjære karakterer i litteraturen

På denne siden vil du kunne lese små korte blogginnlegg om ulike kvinnelige karakterer. Blant de du kan lese om her er Sofie fra Amtmannens Døtre, Dina fra Dinas Bok og Pippi Langstrømpe. Det vil komme flere etterhvert som tiden kommer. Så følg med på denne siden.

Vårt mål er at du skal få lest om nye karakterer og at dette vil inspirere deg til å lese boken. I tillegg håper vi at dette inspirerer deg til å ville lese flere bøker av kvinnelige forfattere du kanskje ikke har hørt om før.

 

En avis som ligger nede

Kjersti Halvorsen

Kjersti Halvorsen – Forfatteren bak Ida tar ansvar har mye å by på, både i film- og boksammenheng! Dette er noe du bør sjekke ut i dag.

Fortellinger om henne LOGO

Her kan du lese mer om kvinnelige forfattere og de kvinnelige karakterene de skriver om.