Fortellingen om Nora

Viktoriansk kledd kvinne som drikker te
I Henrik Ibsens Et Dukkehjem møter vi Nora. Her går kan du lese om hvorfor hun vil skilles, og hvordan dette ble tatt i mot.

Vi møter Nora i det velkjente teaterstykket Et Dukkehjem av Henrik Ibsen, som hadde premiere i 1879. Hun vil skille seg fra sin ektemann etter å ha oppdaget at han ikke var så god som hun hadde trodd. Han er dominerende og sperrer henne inne, og nekter henne å gjøre helt vanlige ting.

Er Nora en moderne kvinne?

Nora klarer etterhvert å bryte med sin dominerende ektemann, og det fører til at de går fra hverandre. Dette var ikke vanlig kost i 1879, og mange konservative var svært irriterte over at teaterstykket forsvarte skilsmisse. Ekteskapet var jo hellig, og en av grunnpilarene i samfunnet. På denne måten viste den fiktive figuren Nora vei for kvinner som satt fast i ulykkelige ekteskap, og hun ble et symbol på kvinnefrigjøring.

Flere blogginnlegg

Kvinnehånd som blar i en bok.

Kvinnerollen

Kvinnerollen i litteraturen er viktigere enn noen gang. Vi belyser hvorfor dette er riktig og kommer med noen tips til videre lesing

Liten Ida – Et historisk drama

I boken Liten Ida fra 1979 møter vi Ida, som er datter av en «tyskertøs» i 1944. Boken tar for seg mobbing, snakk og utfrysing av disse.

Fortellinger om henne LOGO

Her kan du lese mer om kvinnelige forfattere og de kvinnelige karakterene de skriver om.