Åsta, en opprørsk jente

I Frøydis Guldahls "Jentene gjør opprør" fra 1974 møter du Åsta, Liv, Kjersti og Tone, som er lei av å bli behandlet dårligere fordi de er jenter

I boka «Jentene gjør opprør» fra 1974 møter vi jentene Åsta, Liv, Kjersti og Tone. De synes det er urettferdig at de ikke får gjøre ting som de voksne sier bare er for gutter.

Åsta – En opprørsk jente

En annen ting som plager Åsta og venninnene, er at de må gjøre mer husarbeid enn brødrene sine, og de går ikke med på at dette skjer bare fordi de er jenter.

Sammen med Liv, Kjersti og Tone starter derfor Åsta en opprørsklubb, hvor de går sammen for å endre de strukturelle problemene som gjorde at jenter ble diskriminert på syttitallet, og som i mange tilfeller fortsatt eksisterer i samfunnet.

En viktig bok også i en moderne kontekst

Jentene gjør opprør var en viktig bok for barn og unge da den kom ut, og den var nok en viktig inspirasjon for mange av de kjente feministene som vokste opp på 70

Selv om det er snart femti år siden Frøydis Guldahl skrev boken, er den fortsatt relevant. Noen av problemstillingene virker litt gammeldagse, men det er fortsatt mye som treffer blink.

Fortsatt litt igjen

Åsta og venninnene får gjennomslag for mye, og selv om det har skjedd mye i samfunnet, er det fortsatt ganske store forskjeller i arbeidsfordeling i hjemmet. VI er alle ansvarlige for å skape et mer egalitært og inkluderende samfunn. Følg med videre på fortellingeromhenne.no for flere spennende forfattere og karakterer. 

Flere blogginnlegg

Liten Ida – Et historisk drama

I boken Liten Ida fra 1979 møter vi Ida, som er datter av en «tyskertøs» i 1944. Boken tar for seg mobbing, snakk og utfrysing av disse.

Det aller fineste fra åttitallet

I «Det aller fineste» fra 2003 møter vi Marte, som er 14 år gammel. Hun vokser opp i Norge på åttitallet, og boken skildrer livet på denne tiden.

Fortellinger om henne LOGO

Her kan du lese mer om kvinnelige forfattere og de kvinnelige karakterene de skriver om.