Det aller fineste fra åttitallet

I "Det aller fineste" fra 2003 møter vi Marte, som er 14 år gammel. Hun vokser opp i Norge på åttitallet, og boken skildrer livet på denne tiden.

Det aller fineste var den første romanen til Anna Bache-Wiig. Vi møter 14-åringen Marte som vokser opp på slutten av åttitallet, og romanen beskriver tidsånden og ungdomskulturen på originalt og svært autentisk vis.

Hvordan ble Det aller fineste mottatt?

Bache-Wiig var 27 år gammel og kjent som skuespiller da Det aller fineste ble gitt ut, og selv om boken fikk ros for et autentisk språk, fikk den også mye kritikk for å være overfladisk.

Dette er kanskje noe av det som er poenget med historien i Det aller fineste. Slutten av åttitallet var preget av status og utseende, med jappetidens fokus på luksusgjenstander, sydenturer og fine biler.

En hverdagsskildring

Hovedpersonen Marte virker på de fleste måter som en vanlig 14-åring, og mye av boken består av hennes hverdagslige og litt platte historier om det hun tenker på.

Man kan selvfølgelig spørre om hvor mye av dette som er selvopplevd av forfatteren. Anna Bache-Wiig var 14 år gammel i 1989, og mye av handlingen er nok basert på egne opplevelser.

Et godt tidsbilde uten dybde

Vil du lese om hvordan det var å være tenåring på slutten av åttitallet, er ikke Det aller fineste så veldig dum. Men, den byr ikke på store litterære opplevelser, og blir fort glemt etter at du har lest den. Følg med videre på fortellingeromhenne.no for å lese om flere spennende forfattere og karakterer. 

Flere blogginnlegg

En avis som ligger nede

Kjersti Halvorsen

Kjersti Halvorsen – Forfatteren bak Ida tar ansvar har mye å by på, både i film- og boksammenheng! Dette er noe du bør sjekke ut i dag.

Fortellinger om henne LOGO

Her kan du lese mer om kvinnelige forfattere og de kvinnelige karakterene de skriver om.