Liten Ida – Et historisk drama

I boken Liten Ida fra 1979 møter vi Ida, som er datter av en "tyskertøs" i 1944. Boken tar for seg mobbing, snakk og utfrysing av disse.

Liten Ida av Marit Paulsen kom ut i 1979, og var en viktig bok for mange som vokste opp etter krigen. Liten Ida handler om Ida, som er datter av en «tyskertøs».

Liten Ida i Nord-Norge

Handlingen i Liten Ida begynner med at Ida og hennes mor flytter til et sted i Nord-Norge i 1944. Krigen er i sluttfasen, og moren jobber for tykserne på en fangeleir for krigsfanger.

Moren innleder et forhold til en av de tyske offiserene, og dette fører til mye snakk og mobbing. Liten Ida var en av de tidligste romanene som tok for seg denne problematikken.

Filmatisert i 1981

I 1981 blev Liten Ida av Marit Paulsen filmatisert. Paulsen, som er svensk, skrev manuset til filmen, som ble produsert i både Norge og Sverige.

Paulsen, som ble født i 1939, er ansett som en av de viktigste forfatterne i etterkrigstidens Skandinavia, og vi satser på at du kan lese om flere av hennes bøker hos Fortellinger om Henne i fremtiden.

Et oppgjør med fortiden

Liten Ida er på mange måter skrevet som et vitnesbyrd om krigens hendelser sett fra barneøyne. Vår behandling av «tyskertøsene» har lenge vært en skamplett for nordmenn, og vi må huske dette, så vi kan unngå at det skjer igjen. Følg med videre på fortellingeromhenne.no for flere spennende karakterer og forfattere.

Flere blogginnlegg

En avis som ligger nede

Kjersti Halvorsen

Kjersti Halvorsen – Forfatteren bak Ida tar ansvar har mye å by på, både i film- og boksammenheng! Dette er noe du bør sjekke ut i dag.

Fortellinger om henne LOGO

Her kan du lese mer om kvinnelige forfattere og de kvinnelige karakterene de skriver om.